Body Reset

Sinds een tijd ben ik me aan het verdiepen in Somatic Movement. Zelf doe ik al heel lang oefeningen die gebaseerd zijn op de Feldenkrais methode en ik heb daar heel veel baat bij. Hieronder zal ik kort uitleggen hoe deze methode werkt en wat het doet. 

Feldenkrais Methode

Feldenkrais is een praktische en efficiënte methode om te leren hoe je over meer van je eigen bewegingsmogelijkheden kunt beschikken. Aandacht is een belangrijk aspect in de lessen, je zou het daarmee ‘Mindfulness in Beweging’ kunnen noemen.

Veel bewegingen – groot en klein – zijn zo vanzelfsprekend, dat we ze achteloos maken. Dag in dag uit, zonder erbij na te denken. En we merken niet of die bewegingen ons lichaam belasten of niet. Onze aandacht ligt bij wát we moeten doen, niet bij hóe we bewegen. Feldenkrais kijkt juist naar het hóe. 

Feldenkrais is een leerproces

 • Je ontdekt hoe je beweegt, via nieuwe en ongewone, eenvoudige en speelse bewegingscombinaties (liggend of zittend op de grond).
 • Je ervaart waarin jij jezelf (onbewust) belemmert en hoe je óók kunt bewegen.
 • Je wordt je bewust van de manier waarop bewegingen verlopen, van de relatie tussen skelet, spieren, zenuwstelsel en je manier van waarnemen, voelen en denken.
 • Je leert hoe een beweging efficiënter, gemakkelijker en vloeiender is te maken.
 • Dit zelf ervaren en ontdekken – organisch leren – kenmerkt de Feldenkrais methode.

Feldenkrais / Somatic Movement gaat uit van de eenheid van lichaam en geest: Een verandering in bewegen leidt tot een verandering in denken, waarnemen en voelen. En andersom. 

Somatic Movement is bewust worden door bewegen.

Patronen veranderen

Door heel bewust te bewegen en nieuwe, slimmere bewegingspatronen te leren zul je merken dat het effect blijvend is. Oude patronen worden gewist en overschreven door nieuwe met als resultaat een volledig soepel lichaam. Een voorbeeld van een ongewenst beweegpatroon is bijvoorbeeld als je geblesseerd bent geraakt aan je knie. Je lijf gaat compenseren om pijn te vermijden. Zelfs als de pijn al verdwenen is. Onbewust blijf je ‘verkeerd bewegen’ waardoor je op andere plekken in je lijf vastloopt. 

Somatic Movement kijkt niet naar alleen de knie maar de hele keten. Alles wat in verbinding staat met de knie is relevant voor het functioneren ervan. Waar de fysiotherapeut of de huisarts wellicht alleen de knie zal behandelen, beïnvloed je met Feldenkrais de hele structuur die samen met de knie beweegt, de context.

Wie heeft baat bij Somatic Movement en waarom? 

 • Atleten beter presteren
 • Iedereen die veel zit, achter een laptop betere houding
 • Iedereen die een fysiek beroep heeft soepel blijven
 • Iedereen die ergens in het lichaam pijn/last heeft. (bijvoorbeeld in de onderrug) blessurepreventie
 • Iedereen die stress ervaart burn out preventie
 • Iedereen die een fysiek trauma heeft     ondergaan, zoals een val rehabilitatie

Leer zelf in 1 of meerdere sessies van 90 minuten, hoe je onnodige spierspanning kunt verminderen. En ervaar hoe het voelt om (weer) pijnloos en soepel te bewegen. Na een sessie voelt je lichaam compleet relaxt, is de ademhaling rustig en zijn je gedachten geordend. Het voelt daadwerkelijk alsof je bent ge-reset

Ik geef deze movement sessies 1:1 en 1:2 in mijn studio in het centrum van Haarlem.

Als je vragen hebt of een sessie wilt boeken stuur me een mailtje of een Whatsappje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *